Szösszenetek...

Minden, ami nem teljesítménytúra, de kapcsolódik a természethez, túrázáshoz, kiránduláshoz.

Kinizsi 100 térkép (2012-es útvonal)

Zelena Endre, 2012. máj. 17. 2:10   [ 2012. máj. 28. 12:58 frissítve ]

Összedobtam egy térképet a K100 útvonaláról, benne a Péliföldszentkereszt előtti zárt kapuk miatti kerülővel és a Baji vadászházat elkerülő módosítással. Használjátok egészséggel :-)

Szerk.: Harmadszor is sikerült (22:20-as idővel) teljesíteni - a vízhólyag-megelőző zokni nekem nem jött be :-( Bár lehet, hogy a kb. 60km-rel még bőven "bejáratós" cipellő sem volt tökéletes választás?  A beszámolóban majd talán erre is kitérek - egy kis türelmet kérek még :-)

2012 - apró változások...

Zelena Endre, 2012. ápr. 13. 13:42

Jó érzés innen-onnan visszahallani azt, hogy olvassák, olvassátok a beszámolóimat, köszönöm! Sajnos idén sem tudom ígérni, hogy "szintidőn belül" :-) írok a túrákról, azt viszont igen, hogy a teljesített túráimról igyekszem beszámolni.
Amiben szeretnék idén többet adni, az a térképek megosztása, illetve "kedvcsinálóként" a legszebb jelvények/kitűzők is ott fognak szerepelni a képek között, ha sikerül.

Mályvád 55 - idén kimarad

Zelena Endre, 2011. aug. 22. 11:43

Terveztem, mert tényleg szép a jelvény, meg kéne a Cartographia kupához... Vonattal sokba kerül, autóval is csak akkor éri meg, ha hárman-négyen össze tudunk állni... Ráadásul a dög melegben ácsorgásból ma kaptam ízelítőt, fáj is rendeze a fejem, úgyhogy inkább kihagyom ezt a gyaloglatot. Ha belegondolok, hogy ilyen körülmények között legyalogolt 55km után még szombaton este autóba kéne ülni, és hazavezetni... Finoman fogalmazva nem érzem a késztetést, hogy kipróbáljam.
 MVTE-éremben idén gyakorlatilag nem vagyok érintett, úgyhogy az Éger-völgy helyett a Szomor valamelyik távját választva simán megvan a kupa, ráadásul egy plusz hétvégét szánhatok a családra - ami jó dolog.

Persze lehet, hogy egy Pilisi Trapp, vagy egy Lábatlan lesz belőle, hiszen a km/pont kéne, de majd meglátjuk :)

Darazsak a Hárs-hegyre vezető S- jelzés mellett

Zelena Endre, 2011. júl. 31. 7:08   [ 2011. szept. 18. 9:57 frissítve ]

Tegnap (2011.07.30)  a Budai Tájak 30 túrán fél kilenckor rajtoltunk, úgyhogy minket már az induláskor figyelmeztettek, hogy a S- jelzés mellett rengeteg, támadókedvű darázs fészkel - mire odaértünk, már ki is kerültek az ösvény mellé a feliratok.
Az ominózus fa felfelé menetben az ösvény bal oldalán található, jobbra aránylag könnyen elkerülhető. Mi kikerültük az ominózus részt, de több túratárs begyűjtött több-kevesebb csípést.
Amíg az illetékes erdészet intézkedik, addig javasolt az óvatosság ezen a részen!

Emlékeim szerint egyébként ez egy régóta meglévő darázsfészek - remélem, hogy a 19-i Gyermekvasút nyomában túra idejére azért túl lesznek a darazsak a "kilakoltatáson"....

Frissítés (2011.08.24): 
termeszetbarat.hu oldal cikke részletesen foglalkozik a problémával, és jótanácsokat is ad a darázscsípések elkerüléséhez. A lényeg: vigyázni kell, mert az időjárás miatt nagyon elszaporodtak ezek a fránya rovarok...

Halmi-dűlő rendezés (2011.05.08.)

Zelena Endre, 2011. máj. 16. 13:30

Tegnap, a Zugligeti 10-en nagyszerű időnk volt, ma viszont annak a bő 200 résztvevőnek, meg rendezőnek... Szóval ismét egy megázós túranap...
Reggel, a vasárnaphoz képest korán kelt a család, hiszen a tegnapi séta kipihenésére ma "átálltunk" a másik oldalra, azaz  pontőrködünk a Flór Ferenc utcánál, és oda azért "menni kell" - keresztül a városon.
Időben érkezünk, az időjárás vacak, csepereg az eső, ráadásul a Sportkastély valami nagy rendezvénynek ad otthont, úgyhogy a szomszédos telken, egy parkolónak használt placcon kerül kialakításra a rajt/cél. Nekünk "jó dolgunk" lesz, hiszen a Flór Ferenc utcai pontra autóval oda lehet menni, úgyhogy megázni nem fogunk.
Bélyegző, pontkarton, bója, meg minden, ami egy ep.  kelléke átvesz, aztán indulunk is, hiszen a nem túl baráti időjárás ellenére elég szép számmal gyülekeznek a résztvevők a rajtban.
A "tett színhelyén" leparkolok, bója, eddig megtett/hátralévő távot mutató lap kikerül, aztán gyors eligazítás :-)  és a rendesen csepergő esőben már érkeznek is az első résztvevők.
Eleinte írunk időt is a pontkartonra, aztán feladtam :-) és maradt az "x"-elgetés -meg a lányaim vetélkedése azért,hogy ki pecsételjen :-) Annak ellenére, hogy gyakorlatilag órákon át a kocsiban ültek (ültek...? maradjunk annyiban, hogy tartózkodtak :-)) minden gond nélkül sikerült ezt a kérdést is megoldani, nagyjából igazságosan :)
A pontkarton alapján nagyjából 200-an jártak nálunk, azaz ennyi induló tisztelte meg a túrát a jelenlétével, köztük sok ismerős; mindannyiuknak köszönjük mi is a részvételt!
Aztán persze mint mindennek, a pontőrködésnek is vége lett: a kiírt zárás előtt érkezett a seprű, és "bezárt minket" :-)
Ez után még a rajtban leadtuk a ponthoz tartozó cuccokat, és elindultunk hazafelé.

Budapest Kupa 2010 díjátadó (2010.12.19.)

Zelena Endre, 2011. jan. 1. 6:50

Ha már a Cartographia Kupáról írtam, úgy illik, hogy erről az eseményről is megemlékezzek - ráadásul itt sikerült az előző évhez (2009) hasonlóan kiemelt díjazást (nagy kupa, plusz egy póló) "begyűjteni". Az ünnepélyes díjátadóra még decemberben, pontosabban december 19-én került sor.

Ezen a délelőttön igencsak megtelt a Curia utcai terem, hiszen a bőséges választékból (34 túra) 257 túrázónak sikerült teljesítenie legalább a kiírásban szereplő számú gyaloglatot  (Részletes összefoglaló). A tömegközlekedésnek hála csak picit maradtam le a kezdésről :-)

A díjak átadása pörgősen, a kevesebb túrát teljesítőktől haladt a több túrát teljesítők felé - 26 teljesített túrával eléggé a végére maradtam :-) (Fotók)
Utánam vette át a díjat Lévay Béla bácsi, aki 27 túrát teljesített - irigyelem őt, no nem a kupához teljesített 27 túra, vagy a kapott nagy taps miatt; egyszerűen szeretnék olyan idős korban is hozzá hasonló aktivitással túrázni. Innen is gratulálok, és jó egészséget kívánok!

Jó volt találkozni, meg beszélgetni picit azzal a rengeteg ismerőssel, akikkel 2010-ben (is) közös sportunknak/hobbinknak hódolva gyűjtögettük a kilométereket meg az élményeket - remélem, hogy hasonlóan eredményes éve lesz mindenkinek 2011 - én minden esetre szeretném, ha így lenne, ha így lehetne... Majd kiderül :)

Cartographia kupa díjátadó (2010.12.05.)

Zelena Endre, 2010. dec. 5. 8:04

Az év végének közeledtével a teljesített kupasorozatok, túramozgalmak díjátadóinak a sora is elkezdődik - ma például a Cartographia kupa ürügyén volt "jelenésem".
Kevéssel 11 előtt toppanok be a terembe, gyorsan leülök Panni és Szötske mellé - váltunk pár szót, aztán Tajhamer is érkezik - sok-sok ismerős, néhányan csak arcról, másoknak a neve is rémlik - aztán egy rövid bevezető után szép sorjában mindenki megkapja a díjazást - a 8-9 túrát teljesítők névre szóló kitűzőt, oklevelet, illetve 3000Ft-os Cartographia utalványokat vihetnek haza.
Tapsot mindenki kap, az is, aki nincs itt - nekik szól az az infó, hogy a Térképboltban vehetik majd át a díjazást.
Szötskével a következő, számosságát tekintve legnagyobb kategóriában vagyunk érdekeltek. Nekem kerek tíz túrát sikerült teljesítenem - szólítanak, kimegyek, átveszem, megköszönöm... Szép az érem, az 5000Ft-os utalványnak már meg is van a helye - néhány igen régi térképemet nyugdíjazni kell :)
Aztán következnek a "nagyok", azaz a 15 vagy több túrát teljesítők -ha jól számoltam kilencen vannak - ők serleget kapnak, no meg 10.000Ft-os utalványt. Pannit is szólítják, kölcsönös gratulációk, és majdnem vége a díjátadónak... 
Azért csak majdnem, mert a fotópályázat eredményét is kihirdetik - no, holnap majd megnézem, mivel nyert Panni :)

Ez után kötetlen szendvicsezés és beszélgetés veszi kezdetét - kiderül, hogy jövőre is várható egy hasonló sorozat, de pontos részletek még nem ismertek - mindegy, a 2011-es programban erre is számítani kell, az egyszer biztos.

Tátralátó 30 - beszámoló helyett

Zelena Endre, 2010. júl. 25. 5:57   [ 2012. jún. 19. 1:29 frissítve ]

A tegnapi Budai tájak után mára a Börzsöny volt tervbe véve, hogy a pár évvel ezelőtti "kicsúszós" teljesítést követően legyen egy korrekten, szintidőn belül teljesített Tátralátóm is.
Nos, ez ma nem jött össze - és nem rajtam, rajtunk múlt. A reggel háromnegyed hatos induláskor már Budapesten is erősen esett az eső, és végig a 2-es úton, majd utána is folyamatosan jött az égi áldás - hol sűrűbben, hol kevésbé. Az ég meg csak néha engedett picit a randa szürkeségéből, úgyhogy esős túrára készültünk. Nekem az esőnadrág meg a száraz váltózokni/póló reggel, induláskor került be a kocsiba...
Nagybörzsönyben, már a faluban egy szép vízátfolyás fogadott minket, majd leparkoltunk a rajtnak helyet adó épület előtt.
Miután bementünk, kiderült (no nem az idő...), hogy a rendezők itt vannak, a szalagozás is megtörtént, de az időjárás miatt a túra nem lesz megrendezve, bár saját "szórakozásra" aki akar, nekivághat, de pontokon nem lesz kint senki, illetve hivatalosan nem számít teljesítésnek... Páran előttünk nekivágtak, mi azonban úgy döntöttünk, hogy rommá ázni nem akarunk, ráadásul van néhány "érdekes" szakasza az útvonalnak (például a k3 jelzés a völgyoldalban, a Kőkorsónál), ami száraz időben is odafigyelést igényel, úgyhogy visszafordultunk, és hazajöttünk.

Jövőre újra jövök, remélem, akkor az időjárás is kegyesebb lesz hozzánk.

Volt, aki privát túraként végigment - mint kiderül a beszámolójából, a terep nem volt olyan rettentően vészes...

Szurdok - helyzetjelentés (2010.07.04.)

Zelena Endre, 2010. júl. 4. 9:53   [ 2010. aug. 30. 8:39 frissítve ]

A közelmúlt időjárása miatt a Pilisben gyakorlatilag az összes szurdokvölgy lezárásra került, így a Szurdok túra megrendezése is kétségessé vált.
Pár nappal ezelőtt azonban jött az infó, hogy nagyjából rend van, és a tilalmakat feloldották, illetve fel fogják oldani, úgyhogy nem lesz gond az egyik kedvenc túrám megrendezésével.

Ma azért a családdal elautóztunk a Szurdok alja parkolóig, és amíg ők sétálgattak a friss levegőn, én egy gyors kört tettem (fölfelé a völgyben, visszafelé mellette, a gerincen), hogy lássam, hogy is állnak (állnak-e még?) a hidak...

Ahogy mondani szokás, van egy jó, meg egy rossz hírem. A rossz az, hogy a tiltó tábla még kint van, bár ennek ellenére rengeteg kirándulóval, túrázóval találkoztam. A jó meg az, hogy a Szurdok szépen járható - igaz, egy (tavaly sem teljesen volt már egészséges, ha jól emlékszem...) híd romba dőlt, kettő pedig "áthelyezésre" került. A romos hídnál kell némi kapaszkodásra számítani, a két elsodort híd hiánya legfeljebb nagy víz esetén okozhatna gondot.Megcsináltam

Zelena Endre, 2010. jún. 1. 1:55

Mármint a Kinizsi 100-at. 22:46-22:50 közötti idővel (a célban nem kérdeztem rá a pontos eredményre, de úgy gondolom, nem ez a lényeg).  Összegzést, beszámolót majd rakok fel a héten - alakul, írogatom, és picit újraélem az egészet, de hosszú az út, hosszú a beszámoló, nem megy egyszerre...

Fizikailag teljesen jól vagyok, sokkal jobban, mint amire számítottam, úgyhogy a hét végén az Oroszlány túrák közül akár hosszabb táv is jöhet - majd meglátom...

1-10 of 24