2010.‎ > ‎

Nagybörzsönyi négylevelű - bejárás (2010.07.06.)

Zelena Endre, 2010. júl. 7. 6:14   [ 2012. jan. 29. 13:50 frissítve ]
A Börzsöny tényleg nem viccel, avagy 55km, jó sok és hosszú emelkedővel...

Hajnalban nem túl jól ébredek, érzem, hogy a tegnapi kajákból valamit nem lett volna szabad megenni... No mindegy, reméljük a legjobbakat. Ötre mégiscsak összeszedtem magam, és elindultam... Szötske, ahogy megbeszéltük, 5:10-kor hív, hogy merre járok, mondom neki, hogy most ülök be a kocsiba, bocs a késésért...
Újpest központnál veszem fel Lupinnal őket, aztán irány Nagybörzsöny. Az M2-n picit tovább megyünk, mint kéne, de aztán 7 körül így is a célnál vagyunk.

Négy levél, azaz négy kör, oda-vissza be kell járni, úgyhogy kétfelé válik a csapat, GPS-t izzítunk, aztán nekivágunk.


Nagybörzsöny - Koppány-nyereg - Róth-erdő - Nagybörzsöny

Elsőként tehát a Nagybörzsöny - Koppány-nyereg - Róth-erdő - Nagybörzsöny "levelet" tudjuk le: Lupin indul visszafelé, Szötskével ketten a kiírás szerinti irányt választjuk. Sár az van, nem is kevés, de azért lehet haladni. A jelzések jól követhetők, egy bedőlt fa lombját kell alaposan megritkítani az egyébként kellemesen laza, bemelegítő jellegű útvonalon, még a nyereg előtt.
Ezen felül még egy napelemes vadkerítés állja utunkat, amin létrán kelhetünk át.
A horgásztó előtt az áteresz tetején folyik át a patak, de egészen sekély, a kiálló köveken simán átjárható. Visszaérve a faluba a trafót tartó betonoszlopon lévő P- jelzéstől eltérve balra, a régi jelzésen megyünk a Szent István templomig - nem csak a pont miatt érdemes ezt a kunkort beletenni a túrába, a templom is nagyon szép.

Nagybörzsöny - Magyar-hegy - Salgóvár - Vár-nyereg - Bányapuszta - Magyar-völgy - Nagybörzsöny

Második körre Lupinnal megyek: Nagybörzsöny - Magyar-völgy - Bányapuszta - Vár-nyereg - Salgóvár - Magyar-hegy - Nagybörzsöny útvonal, de visszafelé :-)
Azért, hogy ne legyen sok az ismétlés, a falu szélétől a fonódó K-P- helyett az aszfalton vezet az útvonal, aztán egy gázló után balra fölfelé. Magyar hegy. A szintmetszeten is látszott, hogy nem vicc ez a szakasz, de a valóság még erre is rátesz egy lapáttal: hosszú, egyenletes emelkedőn kaptatunk fölfelé... Aztán még tovább... Szerencsére a térdem jól bírja - lefelé biztos, hogy nem vállalnám. A Várak a Börzsönyben mozgalom tábláját lefotózom - aki szeretné tudni, hogy mi van a kérdőjel meg a maszatolás helyén a valóságban, az tekintse meg a helyszinen :-)

Elérjük a Salgóvárat, innentől (szinte) csak lefelé kell menni... Azért a P+ megérdemel egy pici szalagozást - idáig még nem jutottak el a felújítással. A szalagozni való szakaszt jegyezzük, aztán megyünk lefelé.
A K- sem várat sokat magára - hol van már az akkori kerítés, meg Bányapusztánál a dzsindzsás, aminél anno nem találtam a K- letérését...
Az útvonal lefelé kényelmes, egy gázló, néhány patakátkelés, balra tartunk, picit emelkedve, majd jobbra a fák közt meglátjuk a P- balos letérése előtti gázlót is - szóval közeledünk :-)
Balról érkezik a K4 - itt még fogunk ma járni- aztán jön a Tátralátón ellenkező irányban benézett letérés - most sokkal jobb a helyzet, de azért ide is előjegyzünk egy-két szalagot...
A Lek-vár-lak előtti kínálatot megszemléljük, de nem állunk meg vásárolni, hiszen két levél még hátra van, bár a nehezén már túl vagyunk.
A harmadik előtt kajálok egy keveset, mert a reggeli "problémák" miatt a reggeli úgy mindenestől kimaradt, és nagyon kezd lemerülni a duracel...

Nagybörzsöny - Hegyes-hegy-orom - Vasedény kulcsosház - Rustok-hegy - Nagybörzsöny

A Magyar-hegy emelkedője hosszú volt, a Hegyes-hegy orom emelkedője is hosszú, ráadásul meredek is - aztán lefelé sem sokkal kényelmesebb :-) Elhaladunk a Diós-kút (vagy Dijós-kút?) mellett, a felirat minden esetre érdekes...

A Vasedény kulcsosházhoz balra lefelé vezető jelzést egy hosszú farakás zárja el, úgyhogy picit kerülni kell. Lent megállunk, Szötske palackot tölt (és nem zárja el a csapot :-)) majd jön a K4, sár itt is van, de nagyjából megúszható komolyabb sároskodás nélkül.
A Rustok-hegyre fölkapaszkodunk az új K3 jelzést követve, majd egy erdei úton haladva érünk vissza a K4-re, amin némi ereszkedést követően elérjük a ma már látott fonódó K-P- utat, amin balra, a falu felé fordulva érkezünk vissza.

Nagybörzsöny - Kisirtáspuszta - Nagyirtáspuszta - Hosszú-bérc - Nagybörzsöny

Levezetésként Szötskével, kiírás szerinti irányba indulunk, a korábban már látott S- jelzésen. Kisirtáspusztán ismét szóba kerül a Tátralátó, majd elkezdünk fölfelé gyalogolni... Csak hogy ne felejtsük el, milyen az igazi börzsönyi emelkedő :-))
Nagyirtáspuszta után S+, majd amikor ismét találkozunk az aszfaltúttal, ismerősnek tűnik a túloldalon a hosszú asztal - no igen, a Tátralátón erre mentünk vissza Nagybörzsönybe, érdekes módon picit csoffadtabban, mint most.
Még két bucka, majd lejtő, némi irtással, aminek áldozatul esett a jelzés is itt-ott :-(
A falu szélén az ösvény utolsó méterei igen meredeken levágva érnek be egy kis utcába, ahonnan már csak párszáz métert sétálunk az autóig.


A Börzsöny ma sem viccelt, kemény emelkedőkkel, szép tájakkal, erdőkkel örvendeztetett meg minket, remélem, hogy augusztus 7-én, a Nagybörzsönyi Négylevelű túra napján minél többen neki fognak vágni legalább két levél teljesítésének.

Korábbi teljesítések: -

<- előző túra   következő túra ->
ċ
nagyborzsonyi_negylevelu_draft.gdb
(78k)
Zelena Endre,
2010. júl. 10. 5:50