2010.‎ > ‎

Forrástúra a Börzsönyben (2010.09.04.)

Zelena Endre, 2010. szept. 9. 13:12   [ 2010. szept. 12. 9:48 frissítve ]

Magyarországi forrástúrák - 2010. Börzsöny, 37km

A túrasorozat jelvényét a Zongor 45-ön, Normafánál láttam először a valóságban - akkor eldöntöttem, hogy nekem biza' kell legalább egy ilyen :) Szerencsémre nem csak a hosszabb, hanem a közepes (37km-nek kiírt) távon is ez lett a díjazás, úgyhogy egy kellemes börzsönyi sétára készültem.

Ismerősöket is invitáltam, de végül a Pilisi trapphoz hasonlatosan Jámborral ketten autóztunk nem túl kora reggel Kismaros felé.

Az időjárás sajna elég kellemetlennek ígérkezett - lógott az eső lába, de ekkor még nem kezdte rá, de látszott, hogy ezt nem ússzuk meg szárazon :-) Miközben sorban álltunk a nevezésnél, megkínáltak minket aprósütivel, majd miután leszurkoltuk a nevezési díjat, megkaptuk az itinert.

Az itinerben igen szűkszavú leírást kaptunk az útvonalról - amolyan régi zöldgömbös stílusban - térképvázlat nincs, szintadatok részletezése sincs - igaz rendezői elérhetőség van. Meg egy-két fölös ékezet is... No mindegy, szerencsére van saját, frissen nyomtatott térkép az útvonal környékéről, úgyhogy remélhetőleg nem lesz gond, biztonság kedvéért a gps-t is beizzítjuk, és elindulunk a S- jelzésen Királyrét felé.

Aszfalton haladunk, a Z- balra el, majd egy jobbra ívelő kanyar után egy elágazásnál balra befordulunk, követve a S- jelzést - egy darabon még itt is aszfalton, később viszont a patakhoz leereszkedve. A patakvölgyben jópár bedőlt fa kerül az utunkba - van, amit ki lehet kerülni, de olyan is akad, amin át kell mászni - kellemes bemelegítésnek is fel lehet fogni ezt a szakaszt :-)

A Testvér-forrás az első pont, itt bélyegzést kapunk, majd egy iramodással még mindig a jól jelzett S- jelzést követve a Riezner (vagy Rizner?) forrás következik, ahol egy kérdésre kell válaszolni. Elolvassuk a tábla feliratát, felírjuk a választ, majd indulunk tovább.

Emelkedünk, majd nyílt terepre érünk, aztán balról érkezik a P- - ez már a Nahát-ról ismerős szakasz, bár akkor sokkal kellemesebb volt a terep - több helyen eléggé "cuppogósan" sikerül csak a patakon való átkelés.

Kóspallagra beérve a boltban frissítünk egyet, majd szinte nyíl egyenesen tartunk a templom felé. A K- jelzés korábban az aszfalton jobbra tartott, most viszont felmegy a kálváriára - minthogy az útvonal felmérése után történt a terelés, így maradunk az aszfalton - ami mellett itt-ott megmaradt a jelzés, bár van olyan is, ami törlőkeresztet kapott. Kisinócra érve egy márkatárs autóján látok kirakva egy itinert - bent, a kerthelyiségben kapjuk a pecsétet meg egy almát. Váltunk pár szót az autóról, majd indulás tovább, hiszen a java csak most jön :)

S+ jelzés, nagyszerű, megvan jobbra a So is, azt követve irány a Pokol-völgy forrása. Bedőlt fa itt is van, de ezért is szép ez a túra - olyan helyekre viszi el a résztvevőket, ahova más nem nagyon. Elérünk a forrásoz,
felírjuk a kódot, meg mosolygunk egy jót a szövegen, majd a szalagozást követve visszamászunk a S+ jelzésre - ahol a változatosság kedvéért egy rövid sziklalépcsőn folytathatjuk fölfelé :) Aztán szelídül az út, kapunk pici lejtőt is - hogya ztán egy húzósabb emelkedő után elérjük a balra kiágazó S3 jelzést, amin a Szép-bércre kimegyünk a következő ep-ra. Itt is bélyegzést kapunk, nomeg szép kilátásban gyönyörködhetnénk, ha épp nem cseperegne az eső...

Rájövök, hogy miért volt leértékelve az az elem,. amit reggel beraktam a GPS-be - mindegy, van tartalék úgyhogy gyorsan kicserélem...

Vissza a S3-on, majd balra tovább a S+-t követve. Az Inóci-nyeregnél picit jobbra tartva kikerüljük a benőtt szakaszt, majd hullámvasutazva kanyargunk tovább, követve a jelzést.

A lovas-kútnál (jobb oldalon, a patak túloldalán található) ismét kérdésre kell válaszolni - sikerül :-) Mint ahogy a jobbra kiágazó S4-es is sikerül nem benézni, annak ellenére, hogy két túratárs kocog visszafelé - meggyőzzük őket, hogy a S4-en eredetileg indultak jó irányba :)

Az S4-ből balra lefelé kiágazó So-nél már nincs ott a farakás, úgyhogy egyenest le lehet menni a Vasedény kulcsosházig, ahol ismét bélyegzést kapunk, illetve a friss forrásvízzel olthatjuk szomjunkat. Meg is tesszük, majd a kulcsosháztól jobbra indulunk tovább, az So jelzésen, ami a rövidesen a K4-be torkolló S4-be csatlakozik vissza.

A K4 egy balra ívelő szakaszát követően jobb oldalon feltűnik a Vadász-kút - újabb forrás, újabb kérdéssel. Szuszogós emelkedőt követően elérjük a K- jelzést, amin balra fordulunk, és némi további szint leküzdése után a Nagy-hideg-hegyi th.-ban találjuk magunkat :)

A frissítőpont az eső miatt beköltözött a th.-ba, a szokásos zsíros meg margarinos kenyéren túl volt kenőmájassal kent verzió is. Pici ücsörgés, falatozás után elindulunk - a benti meleg után azért hűvös a levegő...

A K- eleinte szintben halad, majd meredeken levág jobbra - szerencsére nem csúszik az ösvény, bár a bot azért jól jön. A meredek lejtő után balra, a Rakodó felé tartunk. Itt egy szegény pontőr ázik-fázik - meg adja a következő bélyegzést - aztán a Ko-ön folytatjuk az utunkat lefelé, kellemesen járható széles dózerúton.

Balról érkezik a Po jelzés, majd jobbra szalag jelzi a letérést az Újpest-kunyhó maradványainál a forráshoz. Lemegyünk a forrásig, megválaszoljuk a kérdést, majd visszatérünk a jelzésre.

Innen hosszú, picit unalmas lejtős szakasz következik - az esős-csepergős időjárás miatt is szaporázzuk a lépést. A balról érkező K4-nél elbúcsúzunk az idáig tartó Ko-től, és megyünk tovább egyenesen - ez a Suta-berki nyiladék.

Az út bal oldalán egy esőház, nézem a térképemet, lassan le kell térni jobbra az útról - meg is van, innen már tényleg nincs messze a cél; közben még megnézzük a Petőfi-forrást is, illetve elhaladunk a Királyréti horgásztó mellett. Lassan aszfalt kerül a talpunk alá, még párszáz méter, és a célban vagyunk.

A célban megkapom életem legkisebb oklevelét :) hozzá a valóban nagyon szép jelvényt. A táv- és szintadatokkal kapcsolatban többen felvetik, hogy nem annyi az annyi - valóban nem, a távolság legfeljebb 32-33km körül volt, a szintet 1250-1300m közé számoltam. Az viszont biztos, hogy az útvonal szép, érdekes helyeket mutat meg a Börzsönyből, úgyhogy érdemes volt eljönni erre a túrára - az időjárásról meg nem a szervezők tehetnek.

A kisvonat indulása előtt elköszönünk, majd egy kellemes vonatozással zárjuk a mai túranapot, vissza, a rajtban hagyott autóig.


Korábbi teljesítések: -


<- előző túra   következő túra ->

Frissítés: A Garmin Dakota-10 GPS-sel automata módban rögzített track tisztítása és feldolgozása után 31.6km táv és 1220m szint adódik az strm_hun szerint:


Comments