2010.‎ > ‎

Balaton 20 (2010.06.26.)

Zelena Endre, 2010. jún. 28. 9:22   [ 2011. aug. 5. 2:32 frissítve ]
Balaton 20, avagy a századik...

Gondolkodtam, hogyan menjek, meg egyáltalán, hogy menjek-e, hiszen a tömegközlekedés talán az egyik leginkább költséges időtöltés ma... Aztán Tajhamer autós útitársakat kereső bejegyzése után már nem volt mese, megbeszéltük, hogy vele/velük megyek, hiszen két embernek már olcsóbb autóval... Visszafelé beszerveztem Szötskét, oda-vissza útra Tajhamer talált túratársat, úgyhogy teljesen baráti áron sikerült összehozni az utazást.

Reggel nem túl korán a Móriczon találkoztunk, aztán némi siófoki kerülővel :-) sikeresen odaértünk Balatonfüredre. Szötske már pénteken este megérkezett, Panni és az egyik orgonista társa Tihanyból buszoztak át a rajtba, Marjanék ugyancsak Tihanyból, de autóval érkeztek.

A nevezés gyorsan zajlott, útravalóként egy A4-es fénymásolt térképet, az útvonal tömör leírását tartalmazó lapot kaptunk a bélyegzőlap mellé. Kaptunk továbbá egy Téry Ödönnel kapcsolatos totót is.

Tajhamer és a másik srác előbb elindulnak, Szötskével és Panniékkal mi picit később megyünk utánuk. Mivel az eső a csepergésen túlmutatóan rákezdte, így az esőkabátok is előkerülnek, majd nekivágtunk a városnak. A Vörös templomnál fotómegállás, majd előbb lassan, később lépcsőzve durvábban  a szinteket is elkezdtük leküzdeni.
A Jókai-kilátó előtt, még a keresztnél beérnek minket Marjanék, fotózás, beszélgetés, úgyhogy a kilátóig velük kapaszkodok tovább. Sajnos a levegő párás, úgyhogy szomorkásan konstatálom, hogy az év panorámafotóját nem itt, és nem most fogom elkészíteni, hiába másztam fel a kilátóba :) Itt csatlakozom ismét Panniékhoz, akik közlik, hogy sietniük kell vissza Tihanyba. Rendben, akkor toljuk, ahogy csak lehet, igaz eleinte csúszós, köves a terep, utána meg még a bot is elkél lefelé, de sikeresen visszajutunk a város szélére.
Teszünk egy sétát a temetőig, pontosabban a vele szemben lévő buszmegállóig, merthogy ott van a követező pont. Bélyegzés után bemegyünk a Lóczy sírhoz is, hiszen azért tesz ide kitérőt a túra, majd némi vízvétel után elindulunk a Koloska-völgy felé.
Tetszik a nyugodt környék, az egyik házon egy parabola-antenna mosolyog ránk :) Aztán kiérünk a lakott területről, ketten lovakat legeltetnek egy dús füves részen. A völgy szép, kellemes az idő, némi kocogás is belefér, olyannyira, hogy alaposan lemaradnak a többiek. Egyszer csak lódobogást hallok, és alig tudok a korábban látott egyik ló elől félreugrani... A forrásnál aztán megáll, túratársak kikötik az egyik fához - picivel később aztán megérkeznek érte, lovasa tényleg nem volt, úgyhogy nem kell aggódni.

A ponton megkapjuk a Recsek-hegy bélyegzését is, hiszen jóval később nyitna a pont, mi meg sietünk. Azért amúgy Bubu-módra végigkóstolom a kínálatot: zsíros kenyér, ecetes lila hagyma, ecetes paprika, illetve margarinos kenyér friss paradicsom kombinációkban. Mivel nem vezetek, így a szívélyes kínálást sem utasítom vissza, és egy pohárka fehér bort is utána küldök a kenyereknek. Beszélgetünk kicsit a borokról, majd a többiek után eredek, hiszen a felénél se tartunk még...

A Recsek-hegyre menet a Bia 25 jut az eszembe: telepített erdőben, egyenesen fölfelé :) De ez az emelkedő most tényleg jólesik. Kilátó itt is van, néhány csoportkép itt is készül, aztán persze mennünk kell tovább...
Kellemesen telik az idő, fogy az út, megállni is csak egy szarvasbogár miatt állunk meg: ahány fotóapparát csak van nálunk, mind előkerül :-) Később aztán valahol sikerül lemenni a jelzésről, de egy párhuzamos földúton kárpótlásként látunk olyan táblát, amit nem lenne szabad :-) meg sarat is.

A lakott területre visszaérve kellemes, nyugodt kisvárosi arcát mutatja Balatonfüred, aztán a vörös-templomnál rátérünk a már ismert útra az állomásig.

Azért a szebb napokat látott épületben lévő zeneiskola mellett még megállunk, hiszen érdekes műalkotás látható a kertjében. Innen már csak pár perc a cél, megkapjuk a kitűzőt és az emléklapot.

Panniéknak is van még idejük a buszig, úgyhogy kitöltjük a totót, majd kijavítjuk a hibás válaszokat :) A századik túrámat ad-hoc módon egy "túracsoki" elfogyasztásával ünnepeljük meg - no igen, sokkal szebb lett volna pl. a K100-zal ünnepelni, de minden nem sikerülhet, talán majd jövőre a 150. et sikerül :-)

Érkezik a tihanyi busz, Panniék felszállnak, Szötskével integetünk :-)) majd mi is szedelőzködünk, és elindulunk haza.

A leírást itthon átfutottam - no igen. Térkép, és a terepen való tájékozódás fontos ezen a túrán - amit helyismerettel rendelkező túratárssal (Szötske) is ki lehet váltani - ennek ellenére azért lehet kavarni, bár a jelzések többé-kevésbé jól követhetőek, nagyon cseles elágazás, betérés nincs az útvonalon - vagy csak én nem emlékezem rá.Korábbi teljesítések: -

<- előző túra   következő túra ->